Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Πετρούπολη: Η «Ωραία Πύλος»

 



Με ανακούφιση ξεφύσηξε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πετρούπολης μετά τη διαβεβαίωση απο το αρμόδιο Υπουργείο ότι η δομή των προσφύγων δεν θα μεταφερθεί από τα Σεπόλια στην Πετρούπολη. Λίγες μέρες πριν από το δημοτικό συμβούλιο είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις και πορείες εναντίον της δημιουργίας της δομής από «αγανακτισμένους» κατοίκους και εισαγόμενους κλακαδόρους που ως σκοπό τους είχαν την περαιτέρω δημιουργία έντασης για να φανεί πως υπάρχει λαϊκή αγανάκτηση. Τις κορώνες κατά των ΜΚΟ τις διαδέχτηκαν οι κατηγορίες κατά της δημοτικής αρχής για χρηματισμό, στολισμένες με αντικομμουνιστικά σχόλια που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες αυτών που φώναζαν "κομμούνια θα σας φάμε."

Το συγκεκριμένο περιστατικό για τη μεταφορά της δομής έβγαλε στην επιφάνεια κάμποσα ακροδεξιά αντανακλαστικά, αλλά και την αδυναμία της Λαϊκής Συσπείρωσης (στην οποία πρόσκειται ο δήμαρχος) να μιλήσει ξεκάθαρα για το προσφυγικό.

Ο δήμαρχος, στην προσπάθεια του να ισορροπήσει ανάμεσα στην θεσμική του θέση, την κομματική άποψη για το προσφυγικό και τη θέση για τις ΜΚΟ, με τον φόβο μην «σπάσει αυγά» κρύφτηκε πίσω από την αστική νομιμότητα. Όπως δήλωσε στην αρχή του δημοτικού συμβουλίου, είχε ζητήσει αστυνομική προστασία για να αποτραπούν πιθανά προβλήματα από την ταυτόχρονη παρουσία αντίπαλων ομάδων. Για τους πρόσφυγες είπε χαρακτηριστικά πως θα έπρεπε να υπάρχουν κρατικές δομές που να εξασφαλίζουν την καλή διαβίωση και ένταξη τους στην κοινωνία. Τέτοιες δομές υπάρχουν και δεν είναι άλλες από τα Hot Spots «δημοκρατίας και ανθρωπισμού» που έχει δημιουργήσει η Ε.Ε. στην ελληνική επικράτεια με τα ψηλά συρματοπλέγματα και τα τουρνικέ ελέγχου όσων παίρνουν άδεια να βγούνε. Δηλαδή, εάν υπήρχε μία τέτοια δομή, η Πετρούπολη θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτούς τούς τριάντα πρόσφυγες ή έστω μια δομή ένταξης όπου θα λαμβάνονταν υπόψιν οι ανάγκες των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων; Θα μπορούσε να έχει τον συμβολικό τίτλο η "Ωραία Πύλος" όπου περήφανα το Ελληνικό κράτος που τόσο εμπιστεύεται ο δήμαρχος τακτοποίησε εφάπαξ τις υπαρξιακές αναζητήσεις των προσφύγων πνίγοντας τις αγωνίες και τα άγχη τους στα γαλάζια νερά της Μεσογείου.

Τι να πει κανείς; Είναι καλό παιδί και εύπιστος ο Δήμαρχος.

Τ. Τσ.


Αρχείο κειμένων