Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Ο σπόρος έπεσε... και για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ

Μέρες δύσκολες.. πρωτόγνωρες σε όλους μας. Απο την μία έχουμε την τρομοκρατία μέσω ΜΜΕξαπάτησης που μας γεμίζουν φόβο, άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον ... και από την άλλη έχουμε να επιμείνουμε και να διεκδικήσουμε την προστασία της υγείας μας και τα εργασιακά μας δικαιώμτα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας άλλα ακαι ο Σταϊκούρας όυτε λίγο ούτε πολύ μας ανακοίνωσαν ότι εάν συνεχιστούν τα μέτρα εγκλεισμού για αντιμετώπιση του COVID-19 θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και η μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων(του ήδη πετσοκομμένου μισθού).
Επίσης, στις 31/03/20 θεσπίστηκε ΠΝΠ και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αρθρο 43 επιβάλλονται λόγω για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς του υιου η ανάγκη αδιάλειπτης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών. Επιπλέον καθορίζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας για ορισμένες υπηρεσίες, κλάδους ή ορισμένο αριθμό υπαλλήλων από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο ή από την Τετάρτη έως και την Κυριακή, εφόσον τούτο επιβάλλεται για τον ίδο ως άνω λόγο, καθιερούμενων ως μη εργασιμων ημερών της Δευτέρας ή της Τρίτης, αντίστοιχα.
Βέβαια τέθηκε επί τάπητος και η 7ήμερη εργασία ένα ακόμη αντεργατικό μέτρο που και με την μείωση του μισθού οι ζωές μας ως εργαζόμενοι θα αλλάξει τελείως και θα δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί. Επίσης η ροή της οικογενειακής ζωής θα αλλάξει. H ΠΝΠ αφήνει ανοιχτο το θέμα ότι η 7ήμερη κυλιώμενη εργασία μπορεί να ανατεθεί στην ευθύνη τού κάθε δημάρχου για να την ρυθμίζει και να αποφασίζει ποιες υπηρεσίες και πότε θα δουλεύουν.
Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ούτε λόγος, για τις αυθαιρεσίες των προϊσταμένων κατά βάση στην καθαριότητα που υπάρχουν υπάλληλοι που δουλεύουν χωρίς μέτρα προστασίας και υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έλαβαν καμιά ενημέρωση το πως πρέπει να κάνουν την διαδικασία για να πάρουν την ειδική άδεια και δουλεύουν και σε αλλώτρια καθήκοντα.
Μεχρι στιγμής τα αντισηπτικά και μάσκες δίνονται από το κοινωνικό φαρμακείο. Ένα μπουκάλι σε κάθε υπηρεσία και οι μάσκες με το ζόρι και με το σταγονόμετρο.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ μέχρι τώρα όχι δεν έχει κανει καμιά κίνηση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων αλλά ούτε καν δήλωση .
Οι εργαζόμενοι είναι φοβισμένοι και πρέπει να προφυλαχθούν όσο μπορούν, μόνοι τους δεν μπορούν, όλοι μαζί πρέπει να #epimenoumediekdikoume
Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο τομέα
Δωρεάν ΜΕΘ και τέστιγια όλους. Δεν πρέπει η κριση του Covid-19 να φορτωθεί για άλλη μια φορά στις πλάτες του λαού.
E.B. εργαζόμενη σε ΟΤΑ

Αρχείο κειμένων