Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο Δήμος έχει συνέχεια

 



Από τα σύννεφα έπεσε η διοίκηση και πρώην αντιπολίτευση του δήμου Πετρούπολης από τη μεθόδευση της προηγούμενης Δημοτικής αρχής να δεσμεύσει προεκλογικά το Δήμο με συμβάσεις έργων που πρέπει ναδρομολογηθούν και να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα συγκεκριμένα έργα αφορούν στην κατασκευή δημαρχείου σε χώρο που δεν ανήκει στο δήμο αλλά στην υπηρεσία δασών, τσιμεντοποίηση του άλσους και στένεμα της λεωφόρου για εμπορικούς λόγους. Οι μετρητές κίνησης στην οδό Δωδεκανήσου και στην Ανατολικής Ρωμυλίας είχαν τοποθετηθεί πριν μερικά χρόνια. Ο Βοτανικός Κήπος είχε εκκενωθεί από το καλοκαίρι και το κτίριο είχε μισοκαταστραφεί από τις αρχές, όλοι στην Πετρούπολη ήξεραν για το στένεμα της λεωφόρου αλλά η πρώην αντιπολίτευση και νυν διοίκηση δεν είχε πάρει χαμπάρι όπως άλλωστε και τα άλλα δημοτικά σχήματα που στο δεύτερο γύρο στήριξαν με την ψήφο τους τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σχετικά δημοσιεύματα  στην ΕΦΣΥΝ και στον Ημεροδρόμο αναφέρονται σε ρήτρες-μπαμπούλες  που θα ενεργοποιηθούν εάν δεν εκτελεστούν τα έργα. Δυο δάνεια που δεν πληρώνονταν τα τρία προηγούμενα χρόνια λόγω πανδημίας ύψους 350.000 ευρώ πρέπει να πληρωθούν μέσα στο 2024. Ο δήμος ,επίσης, πρέπει να πληρώσει 1.180.000 για τέλη ταφής των σκουπιδιών που είναι επίσης απλήρωτα για τρία χρόνια. Βγάλτε τώρα τη λέξη δήμος από τις προηγούμενες προτάσεις και βάλτε τη λέξη λαός και θα ολοκληρωθεί η εικόνα. Ο τωρινός δήμαρχος παραδέχεται,λοιπόν, ότι οι προεκλογικές δημοτικές αλλά και πολιτικές δεσμεύσεις ήταν λόγια του αέρα για να  μην πει κανείς παραπλανητικά.Μάλλον η δημοτική αρχή δεν πρέπει να έχει ακουστά  ούτε το νόμο Βορίδη που επίσημα
παρακάμπτει το δημοτικό συμβούλιο και υπάγει στη δικαιοδοσία του υπουργείου εσωτερικών τη χρηματοδότηση των έργων καθιστώντας το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο διακοσμητικό όσο και τα φωτάκια των χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Έρχονται λοιπόν τώρα να παραδεχτούν ότι θα πρέπει να συνδιαχειριστούν τις συμβάσεις προς όφελος των εργολάβων γιατί διαφορετικά το κόστος για την αποπληρωμή των ρητρών θα πέσει στις πλάτες των δημοτών που όπως παραδέχεται ο Δήμαρχος είναι αδιανόητο. Άρα τα έργα θα εκτελεστούν. Δεξιές δεσμεύσεις, Αριστερές υλοποιήσεις. Πως το έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ 2015; Θα γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός και θα φορτωθεί τα χρέη ο λαός. Άλλο ένα μίνι- μνημόνιο είναι στα σκαριά.

Υπάρχει και το θέμα των σκουπιδιών. Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος είναι υπέρ «της διαλογής στην πηγή» και για αυτό θα γίνει εκτεταμένη ενημέρωση από δημοτικά κλιμάκια και εθελοντές για να εμπεδώσει ο κόσμος ότι αυτός φταίει για τα σκουπίδια. Πιστεύει λοιπόν ο δήμαρχος ότι για τα σκουπίδια που παράγονται στις βιομηχανίες και πωλούνται στα Σούπερ Μάρκετ ευθύνεται ο λαός και όχι το κεφάλαιο. Με ευθύνη των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. το κεφάλαιο αντιμετωπίζει τα σκουπίδια σαν εμπόρευμα που τους αποφέρει κέρδος τρελό και παλαβό κλεμμένο από το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων. Όσον αφορά τους  εθελοντές, δεν είναι κάποια  αμεσοδημοκρατική εκδήλωση αλληλεγγύης ή κοινωνικός ακτιβισμός όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν.  Είναι άλλη μια δωρεάν προσφορά εργασίας για να μην ανέβει το κόστος εργασιών του δήμου.

Με το ένα και το άλλο τα κροκοδείλια δάκρυα της δημοτικής αρχής θα κυλήσουν στις σχάρες των όμβριων και θα συναντήσουν αυτές των υπονόμων στην πορεία τους προς τη Ψυτάλλια πριν γίνουν λυματολάσπη γνωστού προορισμού και κοινοβουλευτικής εναπόθεσης.Το ερώτημα είναι γιατί γκρινιάζουν; Όπως φαίνεται, η επίμονη, συνεχής και άκριτη εμμονή στη συνδιαχείριση έχει πολλά προβλήματα και αδιέξοδα. Αντί να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο  καλύτερα να σκεφτούν να αλλάξουν ρότα. Ο κοινοβουλευτικός άνεμος τους πήρε το μυαλά και τους τα φούσκωσε. Έχουν δώσει τα ρέστα τους στην καλλιέργεια οικολογικών και εκλογικών αυταπατών και ανάθεσης με μεσάζοντες τους ίδιους. Αυτά λοιπόν με την τοπική αυτοδιοίκηση και το παραμύθι που σερβίρουν  για τη λύση των προβλημάτων μέσα από τις εκλογές. Άλλωστε υπάρχει τόση αυτοδιοίκηση όσο υπήρχε τηλεδιοίκηση στα Τέμπη. Ούτε ο τοπικός σταθμός ελέγχου δεν λειτουργεί.

Ας μη χρεωθεί η Αριστερά ακόμα μια φορά τις αμαρτίες όσων φοράνε κόκκινο κουστούμι αλλά κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους εργολάβους και τους αστούς.Ένας πραγματικά αριστερός δήμαρχος δεν θα αναγνώριζε συμβάσεις, εργολάβους και ρήτρες. Θα έπαιρνε την πολιτική ευθύνη να πάει κόντρα στα συμφέροντα που κερδοσκοπούν στην πλάτη του λαού. Θα καλούσε το λαό να βγει στο δρόμο και να αντισταθεί στην καταπάτηση των ελευθέρων χώρων του δήμου και στην πολιτική της φορομπηξίας και της εκμετάλλευσης. 

TT

Αρχείο κειμένων