Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Διώξεις εκπαιδευτικών, η νούμερο ένα επιλογή της κυβέρνησης

 


Τους τελευταίους δυο μήνες τα θέματα της εκπαίδευσης είναι στο προσκήνιο μιας και η κυβέρνηση αποφάσισε να ψηφίσει μια σειρά νομοσχέδια, εκ των οποίων το πιο αντιδραστικό από αυτά είναι της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πολλές εικόνες έρχονται από ΜΑΤ που μπουκάρουν στις σχολές για να σπάσουν τις καταλήψεις. Αυτό, θα παραδεχόμασταν όλοι ότι είναι η ωμή τρομοκρατία του συστήματος απέναντι στους φοιτητές. Όμως το σύστημα έχει και άλλες διόδους τρομοκρατίας, όπως η τηλεκπαίδευση στους μαθητές ενώ το σχολείο τελεί υπό κατάληξη, οι τηλε-εξετάσεις σε σχολές που έχουν πάρει απόφαση οι φοιτητικοί σύλλογοι για καταλήψεις. Στους εκπαιδευτικούς, όμως πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεκάδες διώξεις (πειθαρχικές και ποινικές) είναι σε εξέλιξη ενάντια σε εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (όπως στον Πειραιά) εκπαιδευτικοί φορτώνονται με τον μισό ποινικό κώδικα με βάση την συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα σε όλη τη χώρα, πειθαρχικές και ποινικές διώξεις εκπαιδευτικών είναι σε εξέλιξη:

·         για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις υλοποιώντας αποφάσεις των σωματείων τους,

·         γιατί έκαναν κριτική στις πολιτικές του υπουργείου,

·         για συμμετοχή στις αποφάσεις σωματείων ενάντια στην τηλε-«εκπαίδευση»,

·         για δημόσια έκφραση πολιτικών και συνδικαλιστικών απόψεων,

·         για συμμετοχή σε άλλες κινητοποιήσεις,

·         για αφισοκόλληση.

 

Καταλαβαίνει κανείς ότι οι διώξεις αυτές συνδέονται με ένα μαύρο νήμα με το συνολικό κλίμα καταστολής της δράσης των σωματείων. Θέλουν να τελειώνουν με τη συνδικαλιστική δράση και με τη συσπείρωση των εκπαιδευτικών στα σωματεία τους. Καθημερινά τρομοκρατούν νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς με μη μονιμοποίηση τους, με πρόστιμα και πάγωμα μισθών σε περίπτωση μη συμμετοχής στην αξιολόγηση και αν δεν πιάσουν όλα αυτά με ποινικές διώξεις και ένταλμα αναφοράς στο αστυνομικό τμήμα.

Ως δρόμοι αντίστασης θεωρούμε πως είναι κρίσιμο να ανοιχτεί πλατιά το ζήτημα στους εργαζόμενους, στη νεολαία και όλο τον λαό. Να ανοιχτεί με τον χαρακτήρα συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων που θα διεκδικούν. Όχι με διαπραγματεύσεις και παζάρια με παράγοντες του συστήματος. Να συνδεθεί με την συνολικότερη τρομοκρατία που επικρατεί στην παιδεία.  Με την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος, των εφόδων των ΜΑΤ και της τρομοκράτησης των μαθητών. Αλλά και με την ποινικοποίησης της απεργίας και της απεργίας – αποχής στους εκπαιδευτικούς.

Να παρθούν πίσω όλες οι διώξεις σε εκπαιδευτικούς  

Κάτω η καταστολή και η τρομοκράτηση των φοιτητικών και μαθητικών καταλήψεων και κινητοποιήσεων


Αρχείο κειμένων