Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Ανταπόκριση από την πορεία στο δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Σήμερα στις 12:00 το πρωί, η πλατεία των Αγίων Ανάργυρων ήταν το σημείο συνάντησης που συμφωνήθηκε για να ξεκινήσει η πορεία διαμαρτυρίας με προορισμό την πλατεία του Ιλίου. Η διαδήλωση καλέστηκε μετά από συνεννόηση πολιτικών συλλογικοτήτων, δημοτικών σχημάτων, οργανώσεων και αγωνιστών της περιοχής την Πέμπτη 11/3. Μπροστά βρισκόταν το κοινό πανό της Πρωτοβουλίας Συλλογικοτήτων και Κατοίκων Αγ.Αναργύρων-Καματερού-Ιλίου-Πετρούπολης ενώ με πανό συμμετείχαν οι Δρόμοι Αντίστασης, η Ανυπότακτη Πόλη, η Αριστερή Κίνηση Ιλίου και η Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ.Αναργύρων-Καματερού.

Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας για να προπαγανδίσουμε τη διαδήλωση, από νωρίς ξεκίνησε να μαζεύεται αρκετός κόσμος στην πλατεία. Η μαζικότητα ήταν πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της περιοχής κάτι που μας γεμίζει όλους αισιοδοξία. Περίπου 300-400 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της γειτονιάς ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, φώναξαν συνθήματα για την υγεία και την παιδεία, ενάντια στην αστυνομοκρατία, ενάντια στην πολιτική του συστήματος που φτωχοποιεί το λαό, που φτάνει μέχρι και να αρνείται το δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας ΔΚ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά η ζωή του. Είναι φανερό πως τα τελευταία γεγονότα (Ν.Σμύρνη και αλλού) έχουν ξυπνήσει αντανακλαστικά στο λαό και τη νεολαία που βιώνουν από πρώτο χέρι την επίθεση. Η διαχείριση της πανδημίας από το σύστημα ξεκινάει και τελειώνει με την καταστολή και την καταπίεση. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση και οι κολαούζοι της κουνούν το δάκτυλο στο λαό για την ατομική ευθύνη ενώ δεν έχουν κάνει τίποτα για να προφυλάξουν το λαό. Όπως έλεγε και το κοινό πανό της πρωτοβουλίας, οι γειτονιές μας χρειάζονται νοσοκομεία και υγειονομικό προσωπικό. Χρειαζόμαστε σχολεία για τα παιδιά μας, χώρους πρασίνου για να μπορούμε να αναπνέουμε καθαρό αέρα. Παράλληλα όποιος αντιστέκεται, έρχεται αντιμέτωπος με το ξύλο από τα ΜΑΤ, τους ελέγχους και τα πρόστιμα.

Η διαδήλωση έκανε αίσθηση στην περιοχή, ενώ είχε δυνατό παλμό μιας και αποτελούνταν κυρίως από νεολαία. Έγινε φανερό πως ο κόσμος στη γειτονία αλλά κυρίως η νεολαία έχει ανάγκη και αποζητά κινηματικές δράσεις στη γειτονιά του, στον τόπο που ζει δηλαδή. Επίσης έγινε φανερό πόσο πολλαπλάσιο αντίκτυπο έχουν η ενέργειες κοινής δράσης στο να συμμετάσχει ένας κόσμος, και στο να μαζικοποιηθεί μια τοπική διαμαρτυρία. Η διαδήλωση ήταν μια πρώτη απάντηση απέναντι στην κρατική καταστολή και την επίθεση που βιώνουμε. Η συνέχεια έπεται στους αγώνες που θα έρθουν.












Αρχείο κειμένων