Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

 

Πρωτοβουλία ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις















 Ανταπόκριση από τη συζήτηση στην πλατεία Αγίων Αναργύρων

Την Τρίτη 21/6 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση-συζήτηση της Πρωτοβουλίας στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων. Η εισήγηση άνοιξε τη συζήτηση για την ακρίβεια, τη ανέχεια και την ανεργία που βιώνουν λαός και εργαζόμενοι τόσο στην περιοχή όσο και συνολικά στη χώρα. Είτε με τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος, τις αυξήσεις των καυσίμων και της ενέργειας είτε με τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης το λαϊκό εισόδημα λεηλατείται και ο κόσμος φτωχοποιείται ακόμα περισσότερο. Οι τοποθετήσεις των συναγωνιστών και η πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, έπιασαν πτυχές για τα αίτια της ακρίβειας. Από τη κρίση του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού, τα μνημόνια και την πανδημία μέχρι τον πόλεμο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γίνεται φανερό πως η ακρίβεια δεν είναι κάτι «αντικειμενικό» και «φυσικό» που απλά συμβαίνει. Κάθε φορά το σύστημα φορτώνει τα βάρη της πολιτικής του στις πλάτες του λαού. Τον εξαθλιώνει, τον ρημάζει, τον εμπλέκει στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς του.

Ενάντια σε αυτό το μαύρο μέλλον, οι λαοί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από κάθε λογής επίδοξους σωτήρες. Είτε αυτούς που ευαγγελίζονται σταθερότητα και ανάπτυξη (για ποιον άραγε; ) δίνοντας γη και ύδωρ σε Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές είτε αυτούς που καμώνονται ότι… αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν καλύτερα, πάντα στην ίδια ευθυγράμμιση με τους πρώτους. Από κοντά και όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι των… αγώνων του λαού που ξέρουν να παλεύουν καλύτερα από αυτόν, για αυτόν, αντί για αυτόν σπέρνοντας αναμονή και εκλογικές αυταπάτες.

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από όλους αυτούς. Αγώνες δια αντιπροσώπων δεν γίνονται. Και όσο και αν φαίνεται δύσκολο ή μακρινό, οι μικρές και μεγάλες αντιστάσεις που ξεσπούν ανά τον κόσμο δείχνουν και τη δύναμή τους και τα αποτελέσματα που μπορούν να φέρουν για τους λαούς. Δεν είναι τυχαίο πως χτυπιούνται και καταστέλλονται με μανία από το σύστημα, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του, το νομικό του οπλοστάσιο. Ούτε τυχαίο είναι πως ακόμα και σε αυτή την εκδήλωση (όπως και στην προηγούμενη τοπική πορεία), η παρουσία της αστυνομίας, αν και μικρή, ήταν εμφανής.

Η συζήτηση έκλεισε με την ελπίδα, ο λαός της γειτονιάς να βγει στο δρόμο και να διεκδικήσει το μέλλον του αλλά και την υπόσχεση των παραβρισκόμενων να συνεχιστεί η ανάδειξη του ζητήματος με δράσεις και το επόμενο διάστημα.









Αρχείο κειμένων