Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ

Για την πολιτική του συστήματος το κόστος του πάρκου Τρίτση είναι ασύμφορο

Ο πολύπαθος χώρος πρασίνου το "πάρκο Τρίτση", που τα τελευταία χρόνια ρημάζεται, απαξιώνεται και τεμαχίζεται για να δοθεί στον κάθε λογής ιδιώτη (με τη συμμετοχή ή όχι του δημοσίου), μικρό ή μεγάλο κομμάτι του. Ταυτόχρονα η διοίκησή του αλλάζει, μετασχηματίζεται και διεκδικείται από πολλούς και διάφορους. Έτσι για ακόμη μια φορά με την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την αλλαγή των συσχετισμών σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο νέες σωτήριες αλλαγές ετοιμάζονται... Παλιοί γνωστοί όπως ο υπουργός της ΝΔ Χατζηδάκης εμφανίζονται «αγανακτισμένοι» με την εγκατάλειψη του πάρκου και ετοιμάζουν «νέα» σχέδια «σωτηρίας». Από κοντά έσπευσε και ο δήμαρχος Ιλίου να διεκδικήσει το πάρκο για το δήμο του για να το αναπτύξει όπως αυτός γνωρίζει….χτίζοντας «γυμναστήρια».

Η διοίκηση του «φορέα διαχείρισης» του πάρκου (Διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) θέλοντας να απαντήσει στους «νέους-παλιούς» σωτήρες σε μακροσκελή ανακοίνωση στην ουσία ομολογεί ότι στα τρία χρόνια της θητείας της έστρωσε το δρόμο για την «ήπια» ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων μέσα στο πάρκο. Στην ίδια ανακοίνωση υπερασπίζεται με πάθος την προσπάθειά τους να στήσουν "Μονάδας Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων" μέσα στο πάρκο σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ. Προσπάθεια που ματαιώθηκε μετά από τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Τόσο ο "φορέας διαχείρισης" του πάρκου όσο και οι δημοτικές αρχές και οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις αλλά και οι κυβερνήσεις, όλοι λένε ότι πασχίζουν για να κάνουν το πάρκο χώρο φιλόξενο για το λαό της περιοχής. Ασφαλώς και λένε ψέματα.
Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η λεγόμενη "ανταποδοτικότητα" του πάρκου. Δηλαδή με λίγα λόγια το πάρκο να βγάζει σε πρώτη φάση (γιατί έπεται και συνέχεια) τα έξοδά του. Για το λόγο αυτό επιδιώκουν την αξιοποίηση κομματιών του, όπως ο πολυχώρος με τα σουπερμάρκετ και τα σινεμά στη λεωφόρο Δημοκρατίας, η παραχώρηση κομματιών σε ταβέρνες και καφετέριες, "το Κέντρο της Γης" και άλλα. Και ενώ αυτή η πολιτική της "ανταποδοτικότητας" εφαρμόζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, το πάρκο διαλύεται και ρημάζεται. Και χωρίς καμία ντροπή δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις, αποφεύγοντας τις υποχρεώσεις τους να συντηρούν το πάρκο, έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, μας καλούν σε εθελοντικές δράσεις στα πλαίσια του πάρκου συχνά-πυκνά. Δεν καταφέρνουν όμως έτσι να καλύψουν τη γύμνια τους. Για αυτούς το κόστος του πάρκου είναι ασύμφορο. Για την πολιτική τους, η χρηματοδότηση του πάρκου είναι χαμένα χρήματα. Για όλους αυτούς, η ανάγκη του δημότη για ελεύθερους χώρους δεν είναι "ανταποδοτική" αλλά μια παράλογη απαίτηση. Τα δικά μας συμφέροντα είναι ακριβώς στην αντίπερα όχθη από τα δικά τους.

Εμείς θέλουμε ένα πάρκο με ελεύθερη πρόσβαση για το λαό. Στο οποίο θα μπορούν να παίζουν ελεύθερα χωρίς φόβο τα παιδιά μας. Στο οποίο θα μπορούν να περπατάνε οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Που θα μπορούμε να ξαποσταίνουμε από τα ατελείωτα προβλήματά μας και τις ατελείωτες ώρες δουλειάς οι εργαζόμενοι. Να ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους οι άνεργοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα των συνοικιών μας που δεν έχουν δυνατότητα στην αναψυχή, την ανάπαυση και τις διακοπές. Ένα πνεύμονα πρασίνου που θα επουλώνει τις πληγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ατελείωτης βαβούρας. Θέλουμε πάρκο πραγματικής περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τις επόμενες γενιές.
Όλα αυτά είναι αντικείμενο αντίστασης στις κάθε φορά επιλογές τους και διεκδίκησης με μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής μας και των γύρω περιοχών της άμεσης φροντίδας και αποκατάστασης του πάρκου χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών.

Αυτή η κατεύθυνση πρέπει να δυναμώσει στα πλαίσια του λαού μας. ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ. ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ. Με αυτήν την κατεύθυνση οι αγωνιστές που βρίσκονται στα πλαίσια του "ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ" κινήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, συγκροτώντας από κοινού με άλλους αγωνιστές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του πάρκου Τρίτση. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε το λαό της περιοχής να στηρίξει της προσπάθειες κοινής δράσης κόντρα στα νέα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση και η τοπικές εξουσίες.

Πάρκο πνεύμονας πρασίνου χωρίς κατατμήσεις - με ελεύθερη πρόσβαση - συντηρημένο και καθαρό - για όλους τους κατοίκους - χωρίς καμία προϋπόθεση.

Dromoiantistasis-ak.blogspot.com 

dromoiantistasis@gmail.com

Αρχείο κειμένων