Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

 

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΣΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑ

ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ

Στην αρχή λένε έρχεται το σοκ. Στη συνέχεια η οργή και στο τέλος η αποδοχή. Σοκ όταν έρχεται ο λογαριασμός ρεύματος, σοκ όταν φτάνεις στο ταμείο του σουπερ μάρκετ, σοκ όταν πας να βάλεις βενζίνη και πάει λέγοντας. Είναι όμως έτσι;

Ηλικιωμένη πεινασμένη κυρία, λέει, έκλεψε από σουπερ μάρκετ για να φάει. Σοκαρίζεται το πάνελ γνωστού καναλιού, γίνεται είδηση, ως κάτι πρωτόγνωρο. Σπεύδουν η δημοτική αρχή και το κανάλι να βοηθήσουν. Οι μεν προβάλλοντας τις κοινωνικές δομές (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία) οι οποίες γιγαντώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα της άκρατης αλληλεγγύης, το δε κανάλι ως φορέας ανθρωπιάς γεμάτο συγκίνηση και τέλος οι αστυνομικοί που την συνέλαβαν ζητώντας από την διεύθυνση του σουπερ μάρκετ ν αποσύρει την μήνυση, επειδή απλά είναι "άνθρωποι".

Το γεγονός αυτό από μόνο του δυστυχώς δεν είναι το μόνο, αλλά ούτε και πρωτόγνωρο. Ο Γιάννης Αγιάνης από τους «Άθλιους» του Βίκτωρος Ουγκώ, έκανε 20 χρόνια φυλακή επειδή έκλεψε ένα ψωμί να φάει. Όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας πείσουν πως έπεσαν από τα σύννεφα  ξέρουμε πως ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.  Οι αυξήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στα κοινωνικά αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα, το πετρέλαιο είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του συστήματος  να ελαχιστοποιήσει την μείωση του κέρδους του, συμπιέζοντας το κόστος παραγωγής. Οδηγεί όμως στην ανεργία, την εξαθλίωση, την ανέχεια, την περιθωριοποίηση μεγάλο κομμάτι του λαού. Ένα σύστημα που χαρίζει κερδοφόρες εταιρίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο και πετά στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους, που δύο χρόνια κορονοϊού δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και πεθαίνουν χιλιάδες συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ ή εκτός νοσοκομείων, δεν έχει το παραμικρό ψήγμα ανθρωπιάς.

Όχι λοιπόν δεν σοκαριζόμαστε. Όμως οργιζόμαστε και δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση. Γιατί πολύ απλά πιστεύουμε πως μόνο ο λαός μπορεί να βοηθήσει το λαό. Όπως έκανε και στην περίπτωση της ηλικιωμένης που οι υπόλοιποι πελάτες ζήτησαν από την διεύθυνση να πληρώσουν αυτοί το ποσό και να μην φτάσει η υπόθεση στην αστυνομία.

Η λέξη «δικαίωμα» υπάρχει ακόμα στο ελληνικό λεξιλόγιο. Και είναι αξίωμα, όπως λεν και στα μαθηματικά. Δεν χρειάζεται απόδειξη, αλλά ούτε και επιχειρήματα. Χρειάζεται όμως υπεράσπιση. Αυτό προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε. Είναι δικαίωμά λοιπόν του λαού αυτής της χώρας, αλλά και όλων των χωρών, να οργανώνεται, να αγωνίζεται, να απαιτεί, να διεκδικεί πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, δωρεάν υγεία,  εκπαίδευση για όλους. Με λίγα λόγια, να γεννιέται με αξιοπρέπεια, να πορεύεται στη ζωή με αξιοπρέπεια και στο τέλος να φεύγει με αξιοπρέπεια.

Τ.Β.

Αρχείο κειμένων