Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 8/10/2022

 

Στα πλαίσια της προσπάθειας παρέμβασης  μας στη γειτονιά των Δρόμων Αντίστασης Αγίων Αναργύρων-Καματερού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 8 Οκτωβρίου η προβολή ταινίας “ATLANTIS” .

Πριν την προβολή της ταινίας έγινε μια σύντομή ενημέρωση για τον αγώνα των εργατών της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» ενάντια στις απολύσεις και τον ν. Χατζηδάκη, και συγκεντρώθηκαν χρήματα για  την  στήριξή  του απεργιακού Ταμείου.

 Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε την προβολή, εκφράστηκαν απόψεις σχετικά με το πολιτικό περιεχόμενο της ταινίας. Περιεχόμενο με αρκετά προβληματικά στοιχεία σχετικά το ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο, χωρίς αναφορά εμπλοκή των ιμπεριαλιστών αλλά και των φασιστικών ομάδων, εστιάζοντας μόνο στην προσπάθεια εγκλιματισμού πρώην μαχητών απελπισμένων και πάμφτωχων, χωρίς αναφορά στο λαό γενικότερα. Στη μοναδική σκηνή που εμφανίζονται εργάτες είναι όταν ανακοινώνεται το κλείσιμο του εργοστασίου (Αζοφσταλ) από τους νέους Αμερικάνους ιδιοκτήτες!  Προτεινόμενοι τρόποι επιβίωσης.. σε μια κατεστραμμένη και ξεπουλημένη χώρα είναι η φυγή, ή αυτοκτονία ή «εθελοντική» εργασία ανακάλυψης πτωμάτων για να ξαναβαφτούνε. Αναθεματίζει το σοβιετικό παρελθόν και προβάλει τον ατομικό δρόμο ως διέξοδο στους επιβιώσαντες του πολέμου. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης ταινίας, όπως και πολλών άλλων που κάνουν μια «ρεαλιστική»(αλλά συστημική) αποτύπωση της πραγματικότητας, είναι ότι δεν βοηθούν (δεν θέλουν και δεν μπορούν) στην ανάδειξη της διεξόδου για τους λαούς μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αγώνες.

Στόχος της προβολή και της συζήτησης  ήταν η ανάδειξη της επικίνδυνης  κατάστασης που προέκυψε με τον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία, με την αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ (δια αντιπροσώπου τους  Ουκρανικό καθεστώτος), με θύματα τον ουκρανικό και ρωσικό λαό, αλλά και τους λαούς όλου του κόσμου. Μόνη διέξοδος από μια τέτοια κατάσταση είναι η οργάνωση του λαού με την δημιουργία ενός ισχυρού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στην χώρα μας αλλά και στις χώρες όλου του κόσμου. Παράλληλα, θέλαμε να αναδείξουμε ότι οι επιπτώσεις της συνεχώς κλιμακούμενης κρίσης φαίνονται και στο οικονομικό επίπεδο με την ακρίβεια, την διεύρυνση της φτωχοποίησης   του λαού, την αύξηση της καταστολής και την μείωση των εργασιακών και δημοκρατικών  δικαιωμάτων.

Να τονίσουμε ότι  μοναδικός τρόπος να μπει φραγμός στην αύξηση της ανεργίας, της φτώχιας και της εξαθλίωσης είναι η συλλογική δράση του λαού στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς κόντρα στο σύστημα που του τάζει ως λύση επιδόματα για την καλύτερη διαχείριση της πείνας.

Αρχείο κειμένων