Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

«ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ»

 


Είναι μια φράση που έχει χρησιμοποιηθεί άπειρες φορές, σε μυθιστορήματα, σε ταινίες. Η ζωή όμως είναι πολύ πιο σκληρή. Και το δυστύχημα-δολοφονία που έγινε με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη το αποτυπώνει ακριβώς.

Γιατί αυτό ήταν. Μια από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει το σύστημα απέναντι στο λαό. Με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του πλιάτσικου από ξένα και ντόπια κομμάτια της αστικής τάξης, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αυτό που συνέβη.

Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις παραλείψεις και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο και ειδικότερα στο συγκεκριμένο σημείο, με τελευταία αυτή στις 7 Φλεβάρη 2023.

Ήταν ο Κ. Μητσοτάκης πριν από 15 χρόνια ως απλός βουλευτής της Ν.Δ. τον Δεκέμβριο του 2007 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2008, που είχε δηλώσει ότι «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο επιχειρήσεις  στο όνομα της εξυπηρέτησης κάποιου αφηρημένου δημόσιου συμφέροντος…»!!! Στη συνέχεια ο Α. Σαμαράς το 2012 ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, παρά το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για συμβατική μνημονιακή υποχρέωση απέναντι στους δανειστές της χώρας. Ο Α. Τσίπρας είχε αντιτείνει ότι δεν είναι λύση οι ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά επί κυβέρνησής του το 2017 προχώρησε στην πώληση (άρα  ιδιωτικοποίηση) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως είχε αποφασιστεί από το 2014.

Τι να πρωτοαναφέρουμε όμως. Την ιδιωτικοποίηση των δρόμων που μ ένα χιόνι αποκλείεται το σύμπαν. Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όπου εργολάβοι έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος της συντήρησης του δικτύου με συμβασιούχους και ελλιπή μέτρα προστασίας που οδηγούν συνέχεια σε εργατικά δυστυχήματα. Το ξεπούλημα των αεροδρόμιων όλης της χώρας! Ή αυτό που συντελέστηκε στην υγεία, την προηγούμενη δεκαετία με το κλείσιμο πολλών νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας την υποβάθμισή και την υποστελέχωση τους ανεξαιρέτως απ' όλες τις κυβερνήσεις που οδήγησε σε πάνω από 30.000 νεκρούς στη διάρκεια της πανδημίας. 

Δεν είναι λοιπόν ανθρώπινο λάθος. Ή αλλιώς δεν είναι λάθος ενός ανθρώπου. Είναι ένα μαζικό έγκλημα που συντελείται χρόνια από την αδιαφορία του αστικού κράτους, το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, με τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτούς ο λαός είναι αναλώσιμος!!!

 «Μες την κοιλά όπως τα λέω μες την κοιλάδα των Τεμπών

Φόβος των μηχανοδηγών

Είναι ένας γέρο όπως τα λέω είναι ένας γέρο πλάτανος

μαγκούφης και παράφορος…»,

λέει ο τραγουδοποιός. Όμως ο γέρο πλάτανος είναι ο Καπιταλισμός.

«Το αίμα των νεκρών θα τους πνίξει, όπως και η δική μας οργή»

Και η οργή μετατρέπεται σε αγώνα, σε Διαδήλωση, απ’ άκρη σ' άκρη της χώρας, για το αυτονόητο: το δικαίωμα στη ζωή! Ενάντια στην πολιτική του συστήματος που την απαξιώνει.

T.B.

 

Αρχείο κειμένων