Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Είμαστε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

Είμαστε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αυτοί που τους λείπουν όσα λείπουν και σε εσένα. Αυτοί που δεν έρχονται για να λύσουν τα προβλήματα για χάρη σου αλλά είμαστε αυτοί που προσπαθούν να τα λύσουν μαζί σου. Δεν είμαστε επώνυμοι. Δεν έχουμε προϋπηρεσία σε θέσεις κύρους και εξουσίας, δηλαδή είμαστε εσύ.

Είμαστε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο που βγάζουν καθημερινά τα σκουπίδια στον κάδο, που μένουν άνεργοι, που προσπαθούν να βρουν λύσεις μέσα από τη διαρκή και καθημερινή παρουσία τους στους χώρους που η κοινωνία πάσχει. Είμαστε αυτοί που ξέρουν ότι τα δικαιώματα δεν κερδίζονται όταν κάποιος τα παραχωρεί αλλά όταν κάποιος τα διεκδικεί. Η κοινωνία μας, Άγιοι Ανάργυροι και Καματερό, εδώ που βρίσκεται, στην άκρη της πόλης, μοιάζει να είναι πολύ μακριά από αυτό που θα έλεγε κανείς «κέντρο». Είναι όμως το κέντρο της δικής μας ζωής, το κέντρο των δικών μας αγωνιών που όπως βλέπετε και τριγύρω σας, δεν τις ενστερνίζεται κανείς.
………………………………………………………………………………………………………………………
Ξέρουμε ότι ο δρόμος για αυτές τις διεκδικήσεις είναι μακρύς και κουραστικός αλλά δεν πρέπει να είναι μοναχικός. Η συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη. Τα προβλήματα δε λύνονται επειδή διαλέγεις να μην τα βλέπεις ή να τα καταπίνεις επειδή πιστεύεις ότι δεν έχεις φωνή να τα διεκδικήσεις. Έχεις φωνή. Ζούμε σε έναν κόσμο που αδυνατεί να εμπνεύσει και να δώσει νόημα στον εαυτό του. Σε έναν κόσμο που κάθε τόσο σου παραχωρεί το δικαίωμα να συμμετέχεις στα κοινά με την ψήφο σου, φτάνει τον υπόλοιπο καιρό να μην μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο από το να υπομένεις πικραμένος αυτούς που σου έδωσαν υποσχέσεις που δεν είχαν καμία πρόθεση να τηρήσουν.

Όταν τα φώτα και αυτών των δημοτικών εκλογών σβήσουν πού θα είσαι; Με το εκλογικό βιβλιάριο στο χέρι περιμένοντας την επόμενη φορά να ασκήσεις το δικαίωμά σου;

Προτείνουμε να είμαστε κάθε μέρα μαζί διεκδικώντας συλλογικά αυτά που μας ανήκουν.

τ.

Αρχείο κειμένων