Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Χωματερή - Διαχείριση σκουπιδιών

Η χωματερή των Α. Λιοσίων που όχι τυχαία βρίσκεται διπλά μας για πάνω από 60 χρόνια αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το περιβάλλον αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Εδώ και χρόνια είναι να φύγει αλλά παραμένει και επεκτείνεται αυξάνοντας τους κινδύνους για όλη την περιοχή. Το ρήγμα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2018 αποτελεί προειδοποίηση για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον…

Δεν είναι τυχαίο γιατί το σύστημα του κέρδους της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης που κυριαρχεί στη χώρα μας αποφασίζει με κριτήρια που είναι καθαρά ΤΑΞΙΚΑ. Απλά στόχο έχει την μεγιστοποίησή του κέρδους σε βάρος των εργαζόμενων συνολικά αλλά και των φτωχότερων περιοχών της Δυτικής Αττικής. Δεν είναι λίγοι οι αγώνες των κατοίκων τις περιοχής ενάντια στην ύπαρξη της χωματερής τις προηγούμενες δεκαετίες. Κορυφαία στιγμή ο αγώνας τους ενάντια στην μεταφορά της λυματολάσπης την προηγούμενη δεκαετία που κατάφερε να σταματήσει την μεταφορά της στη χωματερή αλλά δεν κατάφερε να πετύχει το κλείσιμο της χωματερής.

Παράλληλα με το πρόβλημα της χωματερής η διαχείριση των σκουπιδιών τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μεγάλο ζήτημα. Μέσα στην κρίση τα αρπακτικά της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» με την συνεργασία του κράτους και των κυβερνήσεών του μυρίστηκαν επιπλέον κέρδος από τα σκουπίδια. Έτσι εκμεταλλευτήκαν την ευαισθησία του λαού για ένα καθαρότερο περιβάλλον, αρχίσαν να χρησιμοποιούν το θέμα της ανακύκλωσης για επιπλέον κέρδος. Δεν είναι τυχαίο ότι τη αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών και στο δήμο μας την έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες. Όπως και ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων γίνεται από ιδιωτικά εργοστάσια. Στην παρούσα φάση μέσω των διατάξεων και του Κλεισθένη και με την διαδικασία του ΣΔΙΤ έρχονται να πάρουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι και προτείνουν εργοστάσια ενέργειας σε κάθε δήμο (με ανομολόγητο καύσιμο σύμμικτα σκουπίδια), και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας. Μεταφέροντας ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων μέσω της ανταποδοτικότητας. Ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους στις δουλειές με μεροκάματα πείνας, οι ίδιοι εργαζόμενοι πληρώνουν πανάκριβα τα προϊόντα για την επιβίωση τους και τώρα θα πληρώνουν ακόμα περισσότερο και για τα σκουπίδια.

Είναι ξεκάθαρο ότι η περισσεύει η υποκρισία και ξεχειλίζει ο κυνισμός από το υποτιθέμενο ενδιαφέρον για το περιβάλλον από τις διακηρύξεις των παραγόντων του συστήματος και των κομμάτων τους που διαχειρίζονται το σύστημα. Διαβάζοντας τα προγράμματα και τις διακηρύξεις των κυριάρχων παρατάξεων αλλά και των σχημάτων που αναφέρονται στην αριστερά νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε άλλη πόλη και άλλη χώρα. Γεμάτα προτάσεις για την διαχείριση των σκουπιδιών, με προτάσεις για την διαλογή στην πηγή με δημόσιο χαρακτήρα (αλήθεια την χωματερή τέρας στα Α. Λιόσια ποιος διαχειριστής την δημιούργησε;) έως και μεγαλεπήβολα σχέδια για την «διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού». Εδώ γεννιούνται δύο ερωτήματα: πρώτο ερώτημα προς ποιον απευθύνονται αυτές οι προτάσεις και δεύτερο ποιος καλείται να τις υλοποιήσει.

Οι απάντηση που θα δώσει κάποιος σε αυτά τα δύο ερωτήματα εξαρτώνται από την πλευρά που θέλει να βλέπει τα πράγματα. Αν μια παράταξη-σχήμα θεωρεί το εαυτό της κομμάτι του συστήματος λογικό είναι να βλέπει τη διαχείριση των σκουπιδιών μέσα από το πρίσμα του συστήματος, και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του, όποια είναι αυτά την κάθε στιγμή. Ειδικότερα σήμερα με την πρόφαση της ανακύκλωσης αλλά και της ανταποδοτικότητας η διαχείριση των σκουπιδιών ανοίγει ακόμα περισσότερο το πεδίο της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Από την άλλη οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές, αλήθεια πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλουν τις όποιες συνδιαχειριστικές τους προτάσεις στο υπάρχουν σύστημα; Ξεχνούν ή κάνουν ότι ξεχνούν ότι οι πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες επιβάλουν είτε η κεντρική εξουσία είτε οι Δήμοι, έρχονται να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξεις αλλά και τις προτεραιότητες των Ιμπεριαλιστών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλονται μέσω των εντολών - οδηγιών της ΕΕ; Με άλλα λόγια καλούν το λαό να στηρίξει με την ψήφο του και τις κινητοποιήσεις του προτάσεις που θα καλεστεί να τις υλοποιήσει το σύστημα που έχει δημιουργήσει αυτό το άναρχο απάνθρωπο οικιστικό πλέγμα και που καθημερινά λιώνει της ζωές των ανθρώπων. Αν δεν είναι σκόπιμος αποπροσανατολισμός που στόχο έχει να αδρανοποιήσει την διάθεση του λαού για αγώνες για ένα καλύτερο περιβάλλον ζωής, πρόκειται για αυταπάτες.

Οι ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ προσπαθούμε να προβάλουμε και καλούμε το λαό να στηρίξει την πρόταση μας που είναι απλή ξεκάθαρη αλλά την ίδια στιγμή απαιτεί την συλλογική πάλη του λαού. Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν μπορέσει ο λαός ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙ ένα κίνημα ακηδεμόνευτο από κράτος και τοπικές εξουσία δεν μπορεί να βελτιώσει την ζωή του αλλά και να προστατεύσει το περιβάλλον. Στο συγκεκριμένο ζήτημα λοιπόν η πρότασή μας είναι καθαρά κόντρα και απέναντι στις ψεύτικες - ιλουστρασιόν προτάσεις των κυρίαρχων και απέναντι στις αυταπάτες που καλλιεργούν μια σειρά συνδιαχειριστικών προτάσεων. Οι κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού πρέπει να διεκδικήσουν μαζί με τους κατοίκους και των άλλων περιοχών:

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ Α. ΛΙΟΣΙΩΝ (ΦΥΛΗΣ). ΚΑΜΙΑ ΧΩΜΑΤΤΕΡΗ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. Όπως και να την ονομάζουν ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΠΥΠΙΔΙΩΝ

Να αγωνιστούν και να απαιτήσουν :

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ με το πρόσχημα της ανακύκλωσης.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ (μέσω ΣΔΙΤ) και της ανταποδοτικότητας που προωθεί ο νέος νόμος «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ».

ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας.

Ραντεβού στους δρόμους του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης για ένα καθαρότερο περιβάλλον και ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ- ΨΗΦΙΣΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Αρχείο κειμένων